Int 5.5M s/y Trial

Upea Trial purjehduskisoissa

Int 5.5M s/y Trial
Suunnittelija C-O Granfelt
valmistunut 1951
Wilenius Båtvarv, Porvoo

Luokkana viisvitoset saivat alkunsa 1940-luvun lopussa. Tilausta uudelle kilpavene-luokalle oli koska 6mr veneiden kustannukset olivat kasvaneet liian suuriksi. Viisvitoset esiintyivät ensimmäisen kerran olympialaisissa 1952 Helsingissä.

Modernia suunnittelua

S/y Trial on ollut valmistumisvuonnaan 1951 varmasti todellinen ilmestys sillä yhtenä ensimmäisistä luokkansa veneistä se on äärimmäisen moderni.

Trialissa on monia suunniteltuja rakenteita, jotka yleistyivät laajemmin veneisiin vasta 1960-luvulla. Esimerkkeinä negatiivinen peräpeili, tiettävästi ensimmäisenä viisvitosena maailmassa. Keulan terävähkö taite ”knucle bow” tehollisen vesilinjan maksimoimiseksi, sekä perän prismaattinen muoto joka muistuttaa jo lähes 2000-luvun veneitä.

Minulle henkilökohtaisesti s/y Trial on eräänlainen kruununjalokivi, sillä löysin veneen 2012 Rymättylästä metsän reunasta. Vene oli päätynyt pitkän noin 30-vuoden navetan ylisillä säilytyksen ja aloitetun köliremontin seurauksena ulkoruokintaan ja lopunajan hetket olivat käsillä. Jokin veneessä puhutteli minua kovin ja hetken intuition seurauksena päädyin ostamaan veneen.

Työ kantaa hedelmää

Yrittäjän omana projektina Trialin remontti otti aikansa. 2015 sain veneelle Museoviraston kulkuvälineiden kunnostamiseen tarkoitetun avustuksen, jonka turvin aloin viemään remonttia härkäpäisesti eteenpäin.

Köliremontin nytkähtäessä eteenpäin alkoi Trialin tuleva kohtalo saamaan suuntaviivoja. Veistämön pihaan kurvasi turkulainen kilpapurjehtija, joka oli omalla tahollaan ollut kiinnostunut veneestä jo sen ollessa Rymättylässä myynnissä. Kauaa ei asiasta tarvinnut neuvotella, kun sopimus veneen tulevaisuudesta selkeni. Minä rakentaisin veneen runkonsa puolesta vesillelasku valmiiksi ja uusi omistaja hoitaisi veneeseen maston ja rikin, jolla veneen voisi viedä takaisin kilparadoille.

Näin oli kaupat tehty, enää ei tarvinnut muuta kuin saada vene luovutus kuntoon.

Trial verstaalla

Maailmanmestari!

Uuden kölin ja kannen sekä muiden pikkujuttujen kuten pintakäsittelyn ja uuden rikin sovituksen jne. jälkeen veneen uusi elämä 2000-luvun kilparadoilla alkoi vesillelaskulla 19.6.2017.

Kolmanteen purjehduskauteensa paluunsa jälkeen Trial valmistautui odottavissa tunnelmissa, edessä oli 5.5M-luokan MM-kisat Helsingissä.

Kotiin tuomisina Team-Trialilla oli klassisten viisvitosten maailmanmestaruus vuosimallia 2019!

Trial sisältä kunnostustyön vaiheessa
Trial kansi