Pituus 5,1m, leveys 1,6m
Kyseessä on 1930-luvun nopeisiin urheiluveneisiin pohjautuva konstruktio. Piirustukset tähän malliin ovat TAOS.n evp.rehtori Jarmo Kumpulan käsialaa.
Vene on suunniteltu varustettavan 60-100hv sisämoottorilla. Tekniikasta sovitaan tilauksen yhteydessä.
Pituus 4,75m, leveys 1,5m
Kuvan mallivene on veistetty 1950-luvulla eteläisessä Suomessa .
Kuvan vene oli varustettuna pienellä 2,5hv ilmajäähdytteisellä koneella, mutta tekniikasta sovitaan tilauksen yhteydessä.
Tähän soveltuu sähkömoottorikin erinomaisesti.
Vene rakennetaan mäntylaudasta.
Malli on minulle perua isoisäni aikanaan Uudenkaupungin Pyhämaassa rakentamista ruuhista.
Itse olen ensimmäiset soutuni ja purjehduskokemukseni saanut tämän mallisella veneellä.
Ruuhella on pituutta 4,9 metriä ja leveyttä 1,7 metriä.
Vene rakennetaan Vendia-venelaudasta vaneripohjalla.
Venelautaa on saatavilla sekä mänty, että mahonki pinnalla.
Vedenalaiset saumat vahvistetaan epoksilla ja lasikuitunauhalla.
Veneeseen voidaan asentaa max 2,5hv perämoottori. ( suositus 2hv sähkömoottori)
Ruuhi voidaan varustaa myös nostokölillä ja loggerttipurjeella.
Vene toimitetaan lakattuna.
Vene pohjautuu Raumalta löytyneeseen malliin, jonka kokoa olen hieman kasvattanut.
Veneellä on pituutta 4,6 metriä ja leveyttä 1,56 metriä.
Länsisuomalainen veistetään mäntylaudasta ja painokaaret taivutetaan saarnesta.
Vene toimitetaan kyllästettynä pellavaöljy- terva seoksella.
Nimetty veneen alunperin piirtämän paimiolaisen veneenveistäjän Väinö Vainion mukaan.
Veneellä on pituutta 4 metriä ja leveyttä 1,3 metriä.
Paimiolainen veistetään mäntylaudasta ja painokaaret taivutetaan saarnesta.
Vene toimitetaan kyllästettynä pellavaöljy- terva seoksella.
Vikla on kahden hengen kilpailukäyttöön suunniteltu kevytvene.
Suomessa kilpailuja organisoi Suomen Viklaliitto ry.
pituus 4,72 m, leveys 1,51 m, vähimmäispaino 172,8 kg,
maston korkeus 6,50 m, purjepinta-ala 10,7 m²,
kilpailevan miehistön "ihannepaino" 135 kg ± 10 kg, venettä kilpaa purjehtivien paino vaihtelee kuitenkin käytännössä välillä 100–180 kg
Veneen suunnitteli William F. Crosby 1931, Suomeen Vikla rantautui 1947 ja SM-kisoja on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1948, yli 70-vuoden ajan.
Mittasääntö sallii veneen rakentamisen sekä vanerista, että lasikuidusta. TTpuuvenepalvelu rakentaa Viklat vanerista.
Lisätietoja veneestä ja kilpailutoiminnasta
Suomen Viklaliitto ry, ( https://snipe.fi/fi )
Suomen purjehtijaliiton yksityyppiluokka ”Sinisiipi”
pituus 4m, leveys 1,45m,
purjepinta-ala 6,5m2 (iso 4,7m2, fokka 1,8m2)
Veneen suunnitteli C.O. Granfelt 1950-luvulla ja luokalla kilpailtiin Suomen purjehtijaliiton järjestämiä kilpailuja 1950- ja 1960-luvuilla.
Runko ja kansi rakennetaan vanerista, veneessä on taittoköli ja taittuvalapainen peräsin.
Kuva veneestä; http://www.piipunjuurella.fi/imageinfo.php?id=122712&view=lres&prms=
Tiistai 31.5 oli päivä, jolloin sain ruuhen ja ePropulsion Spirit 1.0 sähköperämoottorin kunnon koeajoon Naantalin Uivassa kellutun viikonlopun jälkeen.
Päivä oli ilman puolesta aivan mahtava, lämpöä yli 25 astetta ja tuulta juuri nimeksi.
Laskimme veneen veteen Paraisten venekeskuksen rannasta Airiston reunalla. Päivän teemana oli selvittää, miten sähkömoottorilla varustettu ruuhi toimisi mökki- ja kalastuskäytössä.
Veneen malli on alkujaan jäänyt päähäni lapsuudestani, jolloin ensimmäiset soutuni harjoittelin samanlaisella isoisäni tekemällä ruuhella. Mielessäni oli siis jo rakennusvaiheessa hyvin selkeä käsitys siitä, millainen vene pitäisi olla kyseessä. Koeajon aikana odotukset saivat vahvistuksen.
Tasapohjaisena ja kohtalaisen leveänä ruuhi on aivan uskomattoman vakaa vene. Kolmen aikuisen miehen istuessa samalla reunalla ei vene juurikaan kallistu. Ajettaessa vasta aallokkoon tasainen pohja elää hieman aallokon mukana, mutta se kuuluu asiaan.
Soutuominaisuudet ovat tällaisessa veneessä tietysti tärkeät. Venettä on kohtuullisen kevyt soutaa, se on kunnollisen kölilaudan ansiosta suuntavakaa, joskin korkeiden laitojen vuoksi hieman herkkä sortamiselle tuulessa.
Vene on leveytensä ja pituutensa vuoksi todella tilava. Kolme ihmistä mahtuu kalastamaan veneessä hyvin ja tilaa jää vielä vaikka verkoille, myös retkeilyyn vene soveltuu erinomaisesti ja on tasapohjaisena helppo ja kevyt vetää rannalle pikniksaaren osuessa kohdalle.
Koeajossa vene oli varustettu Spirit 1.0 sähköperämoottorilla. Moottorin teho on 1kw eli noin 2hp.
Täydellä teholla ajettaessa akun käyttöaika on tunnin luokkaa, tästä kun tehoa tiputtaa hieman saadaan käyttöaikaa helposti 3-5 tuntia. Akun lataus tyhjästä täyteen kestää noin 10 tuntia. Mökki käytössä tämä tarkoittaa käytännössä seuraavaa, käytä päivä ja lataa yö.
Koeajossa olimme liikkeellä kahden hengen kuormalla. Lähdimme PVK.n rannasta ja otimme kohteeksi ensin Airiston vierasvenesataman. Sieltä matka jatkui Nauvon lossin rantaan, jonne matkaa kertyy reilun mailin verran.
Tällä kuormalla Spirit tarjoaa täydellä teholla noin 4,5 solmun nopeuden ruuhelle. Ajaessa virtaa hieman säästäen noin 70% tehoilla nopeutta on kolmen solmun luokkaa ja ajoaikaa kahden ja kolmen tunnin välillä. Antaen siis noin 6-9 mailin toimintasäteen, ilman että tarvitsee juuri ihmetellä akun kestoa. Spiritin näyttö kertoo kokoajan reaaliaikaisesti akun käyttöasteen ja keston sekä voltteina, että paljonko ajoaikaa on jäljellä.
Kahvien jälkeen suuntasimme takaisin päin, aikomuksena ottaa valo- ja videokuvia, sekä revitellä moottoria sen verran, että akku saataisiin tyhjiin. Matkan ja kuvausten jälkeen saapuessamme takaisin noin kolmisen tuntia kestäneen retkemme jälkeen oli akussa vajaa neljännes virtaa jäljellä.
Millainen kokemus sähkömoottori soutuveneessä sitten oli. Pienen tottumisen jälkeen moottorin äänettömyys on aivan mahtavaa. Lähdet tai saavut rantaan täysin äänettä. Enemmän tehoa ja potkuri alkaa pitämään pörinää vedessä, näin tulee tunne, että käyttää moottoria. Melu ei ole missään nimessä häiritsevän kova ja keskellä selkää muistan todenneeni, että ihan hyvä pieni ääni, ettei unohda moottorin olen käytössä. Puheääntä ei missään vaiheessa tarvitse yhtään korottaa vaan moottorin aiheuttama ääni sointuu yhteen lokkien naurun kanssa.
Entä sitten ajatukset ruuhesta. Vene on kaikin puolin käytännöllinen ja toimiva mökkivene. Vene on rakennettu Vendia-venelaudasta vaneripohjalla, joten pelkoa lautojen halkeamisista ei ole. Moottorilla varusteltuna soveltuu todella mainiosti kalastus ja retki käyttöön. Haluttaessa veneen voi tilata myös purjeella ja nostokölillä varusteltuna.
Tämä yksilö on nyt kaupan hintaan 3500€ ja tilauksesta rakennettavan uuden veneen hinta on 4250€.
Katso video. https://youtu.be/8BL7cAMlX_4
Spirit 1.0 moottoria tuo maahan ja myy Heikki Rehakka oy, http://rehakkaconsulting.fi/ .
Puuvenemestari, puuartesaani
Tero Toivonen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Lemuntie 305, 20760 Piispanristi
Y-tunnus: 2561385-8
TT Puuvenepalvelu on vuonna 2013 perustettu puuveneiden rakentamiseen erikoistunut puutyöverstas ja yhtä kuin Tero Toivonen, puuvenemestari, puuartesaani ja merimies.
Olen koko ikäni ollut tekemisissä puisten veneiden ja meren kanssa. Ajatus veistää puuvene on kulkenut mukana jo reilusti yli kaksikymmentä vuotta. Nyt ajatus on jalostunut tilanteeseen, jossa halu on veistää hienompi ja parempi vene kuin se edellinen.
Näillä sivuilla on nähtävissä ja luettavissa TT Puuvenepalvelun tekemiä töitä ja tarinoita. Toivotan antoisia hetkiä sivuston parissa ja ottakaahan rohkeasti yhteyttä, kun tarvetta ja kysymyksiä ilmaantuu.
Puuvenemestari Tero Toivonen
60.46N 22.28E