(kuva; Jorma Rautapää)
International 5.5M kilpaveneluokka sai alkunsa vuonna 1949 ja luokan veneiden mittasääntö valmistui lopullisesti vuonna 1950. Olympialaisissa veneet esiintyivät ensi kertaa Helsingissä 1952 6mR luokan veneiden rinnalla.
Viisvitoset ovat konstruktioluokka jossa veneen pituus,leveys,uppouma ja purjepinta-ala on mahduttava tietyn laskukaavan sisään. Muita veneelle määrättyjä rajoituksia ei ole. Tästä syystä kaikki viisvitoset ovat keskenään erilaisia ja koska luokka on edelleen aktiivinen kilpaluokka ja uusia veneitä rakennetaan lähes vuosittain, on veneet jaettu valmistustavan ja materiaalien mukaan kolmeen kategoriaan eli klassisiin mahonkikaunottariin, kehitysvaiheen evoluutioveneisiin ja lasikuidusta valmistettuihin moderneihin veneisiin.
S/y Trial on yksi vanhimmista viisvitosista, se valmistui vuonna 1951 neljäntenä luokan veneenä Suomessa. Wilenius Båtvarvilla veistetyn veneen tilasi helsinkiläinen insinööri M.Nyreen ja veneen suunnitteli helsinkiläinen veneensuunnittelija Carl-Olof Granfelt. Suunnittelun puolesta Trial oli aikanaan todennäköisesti melkoinen ilmestys, hyvin todennäköisesti Trial on ensimmäinen negatiivisella peräpeilillä rakennettu viisvitonen, myös keulasteevin selkeästi erottuva terävä taite ”knucle bow” tehollisen vesilinjan pidentämiseksi sekä perän muotoilu ovat olleet selkeästi aikaansa edelle. Muissa veneissä nämä yleistyivät hiljalleen vasta 1960-luvulta eteenpäin.
Maanantai 19.kesäkuuta 2017 päättyi S/Y Trialin yli kolmenkymmenen vuoden kuivilla olo. Köliremonttina alkanut ja kokonaisvaltaiseksi entisöinniksi muuttunut kunnostusprojekti sai päätöksensä ja vene laskettiin veteen Turun pursiseuran rannassa Turun Ruissalossa.
Trialin kölilankku oli haljennut kahtia, samoin kuin suurin osa kölitukeista, myös kölin perästeevi oli haljennut osittain. Painokaaret kölin alueelta olivat tietysti myös poikki pilssin taitekohdasta. Styyran puolen kölilaudoitus oli hävinnyt jonnekin, myöskään kölin puuosasta ei ollut tietoa. Köliremontti oli aloitettu jo 1990-luvun alkupuolella ja jäänyt tuolloin kesken. Runkolaudoitus sen sijaan oli kestänyt pitkän kuivilla olon melko hyvin, vain pari lautaa oli haljennut poikki. Kunnostustöiden aikana lautasaumat alkoivat rakoilemaan. Kansivanerit olivat osin pehmenneet, joten uuden vanerikannen teko oli myös edessä.
5.5M Trialin entisöinti on edennyt loppusuoralle. Kesän aikana laudoitin kölin umpeen, hioin vanhat lakat sisäpinnoista pois ja vähän muuta pientä. Tässä yhteydessä on hyvä myös kertoa seuraava mielestäni hyvin olennainen ja tärkeä tapahtuma Trialin historiassa. Vene on vaihtanut omistajaa ja paluu kilparadoille on varmistunut.
Elokuun puolen välin jälkeen tapahtuneen veistämön muutto-operaation jälkeen työt veneen parissa ovat edenneet melko mukavasti. Toki mieli tekisi aina nopeammin kuin fysiikka antaa myöden.
Tilanne on kuitenkin ihan hyvä ja vene tullaan näkemään Turun Venexpo 2016 näyttelyssä marraskuun 10-13 päivä.
Ensin hieman esittelyä siitä mikä vene 5.5M Trial L-004 vuodelta 1951 oikein on.
5.5M veneet saivat alkunsa 1950. 5.5M on konstruktioluokka ja kaikki veneet ovat tietyn mittasäännön mukaan rakennettuja kilpaveneitä. Kaikki veneet ovat omia yksilöitään, toista täysin samanlaista ei ole.
Puuvenemestari, puuartesaani
Tero Toivonen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Lemuntie 305, 20760 Piispanristi
Y-tunnus: 2561385-8
TT Puuvenepalvelu on vuonna 2013 perustettu puuveneiden rakentamiseen erikoistunut puutyöverstas ja yhtä kuin Tero Toivonen, puuvenemestari, puuartesaani ja merimies.
Olen koko ikäni ollut tekemisissä puisten veneiden ja meren kanssa. Ajatus veistää puuvene on kulkenut mukana jo reilusti yli kaksikymmentä vuotta. Nyt ajatus on jalostunut tilanteeseen, jossa halu on veistää hienompi ja parempi vene kuin se edellinen.
Näillä sivuilla on nähtävissä ja luettavissa TT Puuvenepalvelun tekemiä töitä ja tarinoita. Toivotan antoisia hetkiä sivuston parissa ja ottakaahan rohkeasti yhteyttä, kun tarvetta ja kysymyksiä ilmaantuu.
Puuvenemestari Tero Toivonen
60.46N 22.28E